onsdag den 29. august 2018

Sandwichbrød

Et lækkert langtidshævet sandwichbrød, lavet på æbler, havregryn, spelt, rugmel og surdej.
Er tiden ikke til helt så lang hævning, har jeg skrevet små hints til, at skrue processen op.

5 l vand (erstat evt. 2dl med æblejuice)
155 g havregryn
2 små æbler (ca. 110g revet)
120g rugmel
150g + 165g fuldkorns speltmel
2 dl surdej
2 tsk. salt
325g hvedemel, ca.
evt. nogle håndfulde kerner; solsikke, hørfrø, græska, sesamfrø...

Form:
3 l brødform

I en dejskål blandes vand, havregryn, revet æbler, rugmel, speltmel og surdej. Rør til det hele ser vådt ud.
Dæk skålen med film og stil den et lunt sted.
Når der begynder, at komme bobler i dejen er den klar til næste step. Boblerne fortæller, at nu er surdejen kommet i gang.
Lad den stå mellem 3-12 timer.
 
Nu skal det sidste røres i dejen.
Er tiden ikke til, at lade dejen hæve længe, så kom 10g gær ned i dejen og lad den blive opløst inden det sidste mel bliver æltet i.
Ælt det sidste mel i. Jeg lader gerne røremaskinen ælte i 8min efter jeg har tilsat det sidste mel.
Melmængden skal tilpasses efter, hvor fugtig ens surdej er og ens meltype.
Til dette brød har jeg brugt 325g, men måske skal der kun bruges mindre eller mere. Dejen skal klæbe lidt og må ikke blive for fast.
Kom dejen i en 3L form og derefter i en 8L pose. Luk posen og lad brødet hæve her.










Når brødet har hævet til dobbelt størrelse tændes oven.


Jeg fyr altid godt op, så ovnen varmes op til 300°.
Når ovnen er varm, tages brødet ud af posen, ovens sættes på 235° og brødet bages midt i ovnen i 30min.

Jeg giver gerne, lige brødet 5min mere i ovnen, ude af formen og på hovedet. Bare for, at give lidt mere skorpe til brødet.
Tag brødet ud af ovnen og lad den køle af på en rist, gerne pakket ind i et rent viskestykke.

Velbekommen ♥

Ingen kommentarer:

Send en kommentar