fredag den 14. september 2012

Kringle

460 g mel
½ tsk salt
1½ tsk kardemomme
125 g smør
1 dl vand
½ dl mælk
50 g gær
2 æg
2 spsk sukker

Fyld 1:
115 g smør
115 g sukker
2 tsk kanel
2 æbler
2 spsk mel
100 g marcipan
el. 20 makroner
+ evt. 50 g chokolade (gerne 70%) eller et par håndfule rosiner

Pensling:
æg
perlesukker el. hakkede nødder

Rør gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt mælk, æg, sukker, kardemomme og salt. Rør mel i. Små klatter smør æltes i dejen.
Hvis det skal gøres ekstra godt: rør det halve smør i dejen, som små klatter og resten arbejdes i ved når dejen rulles ud.
Hvis det skal gå lidt hurtig, så smelt smørret og kom det i dejen sammen med mælk.
Ælt dejen godt.

Gør fyldet klart.
Æblerne rives og blandes med mel, kanel og sukker. Smørret røres blødt. Marcipanen rives. Evt. chokolade rives/hakkes. Makronerne knuses.

Rul kringlen ud til 35x70cm.
Smør smørret på hele pladen. Fordel æbleblandingen. Marcipanen fordels (evt. riv marcipanen direkte over fyldet) eller makronerne drysse over. Rosiner el. chokoladen (kan rives direkte over fyldet) fordeles jævnt rundt.
Tril kringlen sammen fra begge sider og læg den på en bageplade med bagepapir.
Lad den hæve mens ovnen varmes op til 200°.
Pensel kringlen med æg og drys med perlesukker eller hakkede nødder.
Bag kringlen i 25-30 min.
Variation:
Kringlen kan rulles sammen fra den ene side og lægges med kanten ned mod bagepapirret.
Kringlen kan rulles sammen fra den ene side, lægges på bagepapirret og gives et dybt snit ned i midten. Så bliver kringlen til en stang.

Tips: Æblerne (+mel) kan erstattes med mos eller marmelade. Det er det der giver fugtigheden til kringlen.

2 kommentarer:

  1. Åh gud - hvor er jeg kagesulten :-)

    SvarSlet
  2. Tusind tak for opskriften! ;) Den ser bare SÅ lækker ud!

    SvarSlet