tirsdag den 1. december 2009

Klejner

En friskkogt klejne med et lille drys flormelis er ikke at kimse af.  Her er min opskrift på klejner og de er gode.
60-70 stk.

150 g smør
2 dl mælk
2 æg
1 dl sukker
50 g gær
600 g mel

en pakke palmin

Smelt smør, når den er smeltet hældes mælken i. Rør sukker og æg sammen, når mælkemassen er håndvarm hældes den i sukkeret. Gæren røres ud i væsken og når den er opløst tilsættes melet.
Lad dejen ligge lidt før den rulles ud. Smelt palminen imens.
Dejen rulles tykt ud og der skæres i strimler på ca. 3,5 cm - alt efter hvor store klejnerne skal være. Skær strimlerne igen, så der dannes ruder og hver rude snittes i midten. Ruden vendes rundt i hullet og er klar til at blive kogt.
Palminen skal være så varm at det bobler omkring en tændstik (ca. 160°). Sænk forsigtigt nogle klejner ned i den varme palmin - ikke for mange af gangen, det køler bare palminen for hurtigt ned. Lad klejnerne tage farve på den ene side inden de vendes og koger færdig på den anden side.
Når klejnen er færdigkogt lægges den over på et fedtsugende lag - evt. køkkenrulle.

Klejner smager bedst samme dag som de er kogt, kan dog spises næste dag. Når klejnerne er klar til at blive kogt, kan de i stedet fryses. På den måde behøver man kun at koge de klejner som skal spises samme dag. Hvis man har klejner i fryseren, tages de op og tør op mens palminen varmes op.

Palminen gemmes fra gang til gang, derved giver den brugte palmin mere smag til de næste klejner, der skal koges. Med tiden bliver der brug for endnu en pakke og er der noget palmin tilbage, når der ikke skal koges flere klejner i år kan det bruges til at lave fulgekugler af.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar